Monday, January 31, 2011

Terliur...

Mmm..Baru brape hari ajar mkn.
Skang pantang tgk org makan terlopong mulut nk jugak.
ish ini budak:-) kelakar lak tgk muka die camtu..heee
Ni gambr budak yg semakin bulat..

Ni lah orangnye!

syg hero umi

~hero kesayangan kami semua~

Sunday, January 30, 2011

SelaMat HaRi LahiR SaRRah!!

Alg, abg lg, kakak, n Hariz ucapkan selamat hari lahir yg ke 10tahun.
Kitorg doakan agar ceksu kurus berjaya dalam pelajaran k..
Buktikan pada mama ceksu boleh...ingat sifir:-)




Siti Nursarrah Husna(cermin mata)




Acara potong kek




Kakak tgh menikmati mee nekma goreng..sedap2!!





Mulut nganga terliur nak mee gak! haha




~selamat hari lahir utk diri sendiri gak..bleh gtu?heee~

Saturday, January 29, 2011

Braces@pendakap gigi

Mula pakai braces bulan Oktober tahun 2009. Dah lame nak pakai besi ni
Mula tekad nak pakai braces ni lepas mama aku tegur gigi aku yang semakin kedepan. Mama mmg lame dah suh pakai braces ni tp time tu tak dapat galakan dripada abg@suami...
So lepas abg dengar sendiri mama komplen gigi aku makin ke depan die barulah die memberi keizinan. tu pun secara kebetulan je mama tercakap:-)Lepas pd tu bermula misi mencari tempat untuk pakai braces ni..


Nak tgk tak gg aku sebelum pakai braces??


Daripada sisi gigiku..(ni gambar kahwin)
sekarang..


~Teringat doktor gigi panggil aku robocop..aku terpinga-pinga jap.pastu baru teringat oh disebabkan gg besi ni..hehe..~

Friday, January 28, 2011

Hariz dh 6 bulan!

alhamdulillah.. hariz dan kakak dah sihat dan semakin ceria. merah2 kat badan harizpun dah hilang:-)
Hari ni hero umi dan abah dah genap 6 bulan. Maknanya hariz dah start boleh makan.  Gambar ni adalah kali pertama Hariz merasai kenikmatan makan:-) hoyeh

sedapkan..sampai senyum tuh
umi suap..abah pegang


Siap makan dah:-)


~Saat-saat pertama yg tidak akan dilupakan~



Thursday, January 27, 2011

Kakak&Hariz demam part2

ni beberapa gambar yg sempat aku ambil masa kakak n hariz demam.

tengokla rpa kakak yang moyok

Ini budak lg kesian kena campak! tapi jari tetap maintain gtu..

Nampakkan naik merah2 kat muka hariz?

~Cepat2la sembuh anak-anak umi n abah~

Wednesday, January 26, 2011

Kakak&Hariz demam

hariz start demam hari sabtu. hari ni bdn hariz dh x panas mana cuma badan die naik merah2... rasenye naik campak kot. ape org panggil ruam campak. kesian anak umi..gatal-gatal. kat muka naik tompokan merah. Kat badan ada gak cuma x ketara sangat. Kakak plak demam..:-(

Sunday, January 23, 2011

kakak pandai??

Kakak dah 4 tahun so haruslah pandai pakai baju dan seluar sendiri. Umi n abah start latih kakak time umi mengandungkan hariz iaitu umur kakak nak masuk 3 tahun.. Maknanya umur kakak 2 tahun kakak dh dilatih untuk pergi tandas sendiri..Sekarang kakak dh pandai pakai seluar n baju cuma masih memerlukan bantuan umi n abah lagi sebab kakak masih lagi dlm proses belajar...


CD pakai malam je tau kakak:)
Pandai dah kakak pakai sendiri seluar...
Yahhh...akhirnya berjaya!


~kakak kena pandai berdikari sebab kakak dah besarkan..syg kakak!~

Wednesday, January 19, 2011

Puasa

Hari ni baru hari ke3 aku puasa. Banyak lagi kena ganti ni.. xper2 sabau byk2..slow2. Ayat menyedapkan hati. Dua anak..Dua-dua kena dalam pantang ganti puasa selama sebulan.
Hari ni hasil mengepam dalam 8oz. mengepampun time balik sekolah. Kat sekolah tadi tak sempat nak mengepam. huh..BANYAK KERJA nak disiapkan.

Tetap buat stok untuk Hariz

Beg pam ni lah aku usung g sekolah hari2


~Cepatla habiskan ganti puasa nih~

Sunday, January 16, 2011

eiiii

hee..ni gambar plg kelakar yg sempat aku ambik...heee
Jari tetap maintain sementara rambut ditaruk minyak oleh abah..

Manik

Adik aku sorang ni minat betul jual manik kat sekolah die..pandai lak tu main letak harga. ceksu..ceksu...

bersama manik


Hariz nak jual manik gak ker ngan ciksu



~biler nak hafal sifir ciksu?~

Alhamdulillah:-)

Risau mengenangkan kakak taknak pergi ke taski. Tapi aku cube menenangkan diri aku. yelah dalam membesarkan anak2 mmg byk dugaan dan cabaran. semua tu kena tempuhi. Mohon pada yg Esa supaya permudahkan segala urusan..


seronok g taski kan kakak..ade ramai kawan tau

Minggu lpas hari isnin aku call pengasuh tanye kakak pergi taski ke tak.. pengasuh kata kakak tak pergi. kakak kata taknak. Aku terpaksa mintak kebenaran dgn pihak pentadbir utk keluar sek pergi hantar kakak ke taski. Memang menangis la kakak kat taski tu biler dh sampai kat sane. aku tinggalkan je kakak dgn cikgu die.. malam tu aku call aki spy aki amik gak kakak walaupun die taknak ke taski. aki ni yg amik kakak pergi balik ke taski dgn van hari2..



Hari selasa kakak ke taski mcm biase..aki siap dukung masuk dlm van. Pengasuh kate kakak nmpak ok je time tu..lega hati umi...so untuk hari yg seterusnye sampaila hari jumaat kakak ke taski. kakak nmpak ok n macam seronok ke taski sekarang. harapla berterusan...:-)





~Sejak sekolah ni nampak kakak berisi skit~ hoyeh:-)

Wednesday, January 12, 2011

Syukur padamu Ya Allah!!

Terima kasih  Ya Allah di atas rezekimu untuk anak2ku.. Aku hanya mahu memberikan yang terbaik untuk anakku.. Mama..terima kasih mama! diatas sokongan mama utk alg. Mase mengandungkan kakak dulu aku lgsung tidak menghiraukan mengenai penyusuan susu ibu.. amat jahil masa tu. aku mmg tak tau yg susu ibu adalah susu terbaik didunia untuk diberikan kpd anak2... sekarang info mengenai penyusuan susu ibu ada dimana2..cari je dlm internet mmg byak..sedikit sbyk, aku dpt belajar byk mengenai bf.. kemudahan utk ibu yg bf anak pun byk.. mcm pam elektrik, cooler bag, storage susu n mcm2 lg la..alhamdulillah..sekarang xder halangan utk ibu2 yg bekerja utk fully bf anak..

Untuk Hariz
Stakat ni byk lg stok susu utk Hariz
Kakak dulu umi x buat stok byk mcm hariz.. stok susu kakak cume kais pg mkn pg je..maklumla, aku jahil dlu pasal bf ni. wlaupun jahil, kakak tetap fully bf kalu ngn aku cume duk ngan pengasuh je susu formula.


~masih lg menuntut ilmu...masih byk yg aku kena belajar ttg dunia susu ibu~

Sunday, January 9, 2011

G klinik untuk umur 5 bulan


Jumaat lepas bawa hariz ke klinik.. g suntik n timbang. Berat Hariz 8.3 kg. Nangis anak umi kena suntik. kesian anak umi. takpe..hero umi kuat..nangispun kejap je.

hencem anak umi nih!! bersiap utk dcucuk!

comelnye senyumanmu itu...Gigit hidung baru tau


Kakak mana hariz??
Punggung HARIZ dh start naik dah.. x lame lg leh la merangkak tu
Dalam gmbar di atas ade gambar Hariz hisap susu botol..umur Hariz time 1 bulan.tapi susu dalam botol adalah susu ibu ye:-)PERAH PAKAI PAM ELEKTRIK!! gambar tu adalah kali pertama Hariz diajar hisap guna botol sebab senang nak tinggal dengan pengasuh ..

~Masih fully bfeeding.. harapan aku, sampai hariz umur 2 tahun..insyaAllah~

Saturday, January 8, 2011

Kenapa kakak?



Hari jumaat mcm biasa amik anak2 dr umah pengasuh dlm pukul 12. 25pm.. Aku baru tau dari pengasuh yg kakak taknak pegi taski ari ni.. kakak kata "x nak sekolah". huhuhu.. ape yg menyebabkan kakak xnak sekolahpun tak tau la:-( puas aku n abah tanye kakak... minggu depan aku kena curi gak mase nak jenguk kakak kat taski.... kesian kakak, umi n abah tak berkesempatan lg nk jenguk kakak kat taski..aku akan minta pelepasan dgn sek jap untuk keluar time takde kelas....minggu depan adalah minggu ke2 kakak akan ke taski.


eleleee..cian kakak


beria benar kakak nagis taknak g sek


Secara kebetulan..ptg jumaat tu kitorg bawa hariz ke klinik ibu&anak (appoiment). Balik dari klinik tu kitorang lalu kat taski kakak. kitorg suh die ke sekolah.. tetap die kata taknak..sampai nangis2..hmm ape yg tak kenapun tak tau la... harap tak berpanjangan. Tapi umi faham,,kakak kecik lg..lgpun tempat ni adalah tempat baru kakak..kakak masih lgi dalam keadaan menyesuaikan diri kat sini...


Gambar takde kaitan: kakak yg ceria n suke brgambar



suke sgt kakak kalau dapat main dgn Hariz!


~Harap minggu depan kakak g taski tau~

Wednesday, January 5, 2011

Mainan Hariz

Umur Hariz dh 5 bulan. Hariz ade mainan untuk die main..

Hariz dh pandai pegang sesuatu barang


ralit die main..


mainan ni sbenarnye mainan akak die dlu..mainan ni abah gantung kt kelambu hariz. tgk hariz main mmg syok! hihi

~sayanggg hariz~

Monday, January 3, 2011

Hari pertama Kakak ke Taski

Hari ni adalah hari pertama kakak ke taski..umi kejut kakak mandi pagi.. Nak mandi tu mmg liat la skit maklumla sejuk n kakak pun tgh sedap tidur.Nasib baik ade ayah hanh@wan pujuk.. So ayah hanh die la yg mandikan..sampaikan umi nak lap bdn die lepas mandipun kakak xnak, nak gak dgn ayah hanh die..Dari mandi n pakai baju, pakai tudung semua ayah hanh die.. tq ye wan pujuk aisya humaira..heee


Kakak nak g sekolah!!

Kakak yg kepenatan ptg tu..

Kesian kat kakak..balik sekolah dlm pukul 12. Aku plak ambik lambat anak2 dari umah pengasuh sbb ade meeting lak.. dlm kul 3 sampai umah.. Tgk kakak mcm letih je.. macam mane la kakak hari pertama kat sekolah ek? mmm..teringin umi nak g intai tgk tp disebabkan kerja xdpt umi nak g tgk kakak hari pertama kat taski. Kalau ikut kate pengasuh kakak nampak ok je. pengasuh siap dukung lg kakak masuk van sekolah. pengasuh kate kakak ok je..baik anak umi:-) Belajar rajin2 tau kakak, umi n abah nak kakak pandai..


umi, abah syg kakak

Si debok butak menyaksikan kakak lena!! kakak penatla Hariz..

haih... ini budak xder keje lain..hisap jari jeh!!

~Harapan umi n abah hanya ingin melihat anak2 berjaya hidup di dunia&di akhirat..Amin~

Sunday, January 2, 2011

Stail Mama!!!

Tgk gaya mama kt bwh ni..Gaya muslimah mestilah menutup auratkan. Mama ni seorg yg pandai bergaya jugak.. x caya? jom kite tgk!!! zasss

tgk ape tu?????



Jubah dari Mekah ni...



Senyummmm..