Friday, April 29, 2011

pertandingan mewarna kakak




salam..

Esok kakak akan menyertai pertandingan mewarna anjuran bank rakyat yg akan di adakan di politeknik Muadzam Shah..

biarla kakak merabaipun warnanya tp kami nak kakak merasai pengalaman..
tu yg penting..
kami tak harap kemenanganpun..saje suke2 kan untuk kakak..



~gud luck ye kakak~

Tuesday, April 26, 2011

Beg pam

hehe..gelak tgk label sendiri
Ni beg pam aku..aku pakai spectra3. mmg ngam2 la dgn beg pam ni.
Tak yah wat kuar dari beg..senang kerja:-)

Monday, April 25, 2011

Bawa kakak

Kami 3 orang kuar jap g beli barang..
Mula2 tu ingat tak nak la bw kakak ni..
Aku nak g dgn adik aku je..
Lepas tu abg suh bw gak la kakak ni..sebab die dah lame tunggu nak ikut gak..
Aku bukan ape tak nak bwk die..takut die mintak macam2..hehe
Akhirnye bw gak la kakak ni..
sebelum tu aku pesan awal2 lg dekat kakak kt rumah..
kakak jadi budak baik..xnak nangis2..dgr cakap umi....kalau tak umi tak nak bwk kakak lg..aku warning die baik2
Nasib baik die ikut cakap umi die..:-)



Anak umi dah besar kan..umi rase kejap je mase berlalu..


Die tgk brg yg die berkenan...
pilih la korang..kakak pilih bekas pensel warna pink..adik aku kelabu lak
Kakak dah tak lari2 dah sana sini..kalau tak sebelum ni..tak sempat nk kejar..makin cerdik dah anak umi :-)

Kakak tunggu je bekas pensel die tu..sabar ye kakak..kena bayar dulu

Lain kali umi bawak kakak lagi k...aku plak terbeli kasut..haha..terbeli ker? dugaan...

Sunday, April 24, 2011

Cloth Diapers yg kami ada

Kat sidaian


Anak-anak boleh dikatakan pengguna tegar CD ni..kami spare jugak lampin pakai buang tp jarang la kami pakaikan utk anak2..

Ade 3 jenama yg kami ada iaitu babyland, kawaii, lunatots.

Aku rase dlm 3 jenama di atas lunatots yg plg best.. sesuai la dgn harga die tu kan..
Getah bahagian paha CD ni tak terlalu ketat sgt..material lembut, mmg best la. Tu bg aku. Org lain tak tau plak kan..

Ingat nak tambah lg CD lunatods ni..tp slow2 la tambah. Beli skit2 dulu kan.

Hariz pakai cd lunatots..

Saturday, April 23, 2011

Penguat semangat

Aku biase pam di sekolah sekali je..

Kalau tak sempat pam di sek, aku akan pam di rumah..

Nasib baik bilik nak ngepam tu dekat je..hehe

Jadi mase pam tu aku akan tgk gambar anak2..

gambar ni aku letak di beg pam aku.

ambik feeling gtu..pentingkan. mood harus baik mase mengepam..:-)

Beg pam eden..hehe

Thursday, April 21, 2011

Hariz kini



Ni adalah gambar yg fresh dari ladang..baru diambil ptg td..
Hariz skang mmg kuat makan.. bekal bubur kt pengasuh slalunye habis la..
Nampaknya hariz ni nak membesarkan badan balik ni..



Tengok tu brg2 kat blakang hariz..si kakak punye kerja..hehe..
kakak kan suke mengemas..kan kakak?..

umi ni nak ambik gambr hariz..



Nak tunggu hariz merangkak, tak merangkak plak



~Tak lama lg Hariz nak masuk 9 bulan dah~

Tuesday, April 19, 2011

sepetang bersama Hariz

Muhammad Amir Hariz...
Anak umi yg semakin bijak..
anak umi yg semakin lasak..
pantang nampak umi trus je waa..nak dgn umi je dekat dgn die..hehe

 
Mai sini kat umi

dah sampai pun..hee

alamak! gigit ape tuh?



kepenatan setelah penat main..
sekian...

Monday, April 18, 2011

hasil hari ni

aslamualaikum..
sempat mengepam skejap hari ni..
amik mase lebih kurang 15mint ajo..
dpt la skit..demi hariz.

Merangkak sudaaa

Hariz skang dah boleh merangkak dah skit2..
pernah luka skali bibir gara2 belajar merangkak..
anak umi kuatkan..teruskan usaha k syg..

gambar hariz merangkak xder plak laptop nih



lepas ni tak larat la umi nak mengejar hariz.
huhu...

Sunday, April 17, 2011

Lukis bunga plak

Pagi td kakak macam biasalah dgn aktiviti melukis dgn mewarna..
yg kitorg tak sangka lak die lukis bunga plak hari ni..





umi sgt bangga dgn kamu kakak..:-)

Saturday, April 16, 2011

Saat yg paling indah

Rase diri ini amat tenang di kala anak sedang menyusu...
suatu perasaan yg tidak dpt digambarkan..
boleh ke aku nak menyusu anak aku ni sampai 2 tahun..


masih panjang lagi perjalanan tu..
jalan tidak selalunye lurus..adakalanye bengkang-bengkok, bercabang-cabang..
ditambah lg dengan aku yg kena sambung blajar bulan 6 ni..dh tak lame dah tarikh tu..
harap semuanye berjalan lancar dan dipermudahkan..

permata2 hati umi yg umi syg sgt2..


sangat-sangat kagum dgn ibu-ibu yg berjaya menyusukan dgn susu ibu sepenuhnya..
malah ade yg meneruskan penyusuan sehingga anaknya le bih dari umur 2 tahun..wah!! mmg aku kagum.. terutama dgn member sek aku iaitu kak aza
aku bolehkah? insyaallah..aku cube..

Friday, April 15, 2011

Kami sama-sama menyusukan

Dgn Aisyah


setelah melalui saat getir di mana susunye kurang..
anaknye time pantang tak mahu direct menyusu dgn ibunya..
mahu botol je masa tuh..
tp sekarang die telah berjaya menyusukan anaknye sepenuhnye dgn susu ibu..
tahniah aisyah..anda seorang ibu yg kuat..
die jg mengepam susu di tmpt kerja..ade geng la aku..hehe
masalah die skang anak die tak nak hisap pakai botol lak..die start latih balik anak die pakai botol masuk bulan ke 3 die bercuti..tp sampai skang tak nak gak botol..
die pakai botol avant skang..
skang anak die pakai picagari..tp sampai biler nak pakai picagari ni kan..
camner ek?
ade sesiapa yg leh bg cadangan tak????

Thursday, April 14, 2011

Hisap jari..best eh?

Hero umi sorang ni suka sgt hisap jari..
Tangan die tak sah la kalau tak letak dlm mulut..
Jadi byk la gmbr die yg aku amik kebetulan duk isap jari..
mana taknye..jari die dgn mulut tu macam magnet je tau!!
tgh makan

Dalam keter nak hantar rumah tok

dua2 jari masuk tu..hehe

bile aku buang je..terus zass ke mulut die trus..hihi
Kakak die dulu tak la macam tuh..
Jadi aku faham la..kalau hariz ni duk ngisap jari jeh..tanda-tanda die nak susu, lapar or nak tidur..
Nak dgr die uwaaaaaaaa..jarang sgt la si hariz ni..
Aku rase berat hariz susut skit la sejak die tak sihat hari tu kan..
siannye anak umi...

menyusu kurang..huhu

hati sedikit risau le ni..
memang aku perasan..kenapa susu yg aku bekalkan kat pengasuh tak luak pun..lepas tu aku tanye kat tok(pengasuh)pasal ni..
tok kate hariz tak brape nak mnyusu..
biase sebelum ni botol ape pun hariz tak kisah..


semalam aku sek sampai pukul 5 ptg..
aku bekal 4 botol kat hariz..setiap 1 botol aku letak biasenye dlm 40z.
yang luaknye satu botol je..
sayangnye rase nak buang baki-baki susu tuh:-(


hmm..lepas hariz kuar wad..aku perasan hariz tak brape nak isap pakai botol..
tak pe la hariz...yg penting bubur yg umi buat hariz makan kan..

Wednesday, April 13, 2011

Sikit jer:-(

Hari rabu agak bz sedikit sebab sekolah sampai ptg..
waktu tengah hari.. lepas habis kelas tidak lupe pam pam n pam..
rutin wajib la ni..
Tapi dapat skit je hari ni..
yang penting aku pam gak utk hariz drpd tak pam..
kang tak pasal-pasal stok susu makin sadis dlm peti ais tuh..huhu


~kena kuat semangat nih~

Tuesday, April 12, 2011

kakak lukis



sejak kakak ke taski banyak la perubahan pada kakak..syukur alhamdulillah...
balik rumah tak sah kalau tak mewarna dan mlukis..
tu la kerja die..nampak die minat..
semlm adalah pertama kali mlihat kakak melukis gambar muka..muka ape aku pun tau..hehe




biasa tgk die lukis bolat2 je takpun petak..
kali ni baru la nampak lain drpd yg lain.....




hati ibu mane yg tak seronok kan melihat perubahan anak2 yg smakin baik....

Sunday, April 10, 2011

Mama

ni adalah mamaku..
bekerja sebagai staff nurse di hospital Muadzam Shah..
bertugas di bahagian wad bersalin..
berasal dari kuala berang terengganu..
pandai jahit baju..macam2 baju leh jahit..aku? takdo..biler nak blaja tak tau..
tapi hati ni teringin nak jahit baju sendiri..huhu
.
Dengan tok wan n tok ki di kuala berang.

Mama kate tahun depan mama nak pencen dah..huhu...
anak ke-3 along sape nak sambut mama..:-(




~kami semua doakan mama diberikan kesihatan yang baik~

Friday, April 8, 2011

Bila ada anak kecil.....

Bila ada anak kecil....
Kuar jalan pakai beg galas belakang jo..
Handbag pakai time kerja..
baju plak..pilih baju yang senang nak bagi susu..(kan susu badan)
untuk tudung..tudung yang senang pakai..
kasut tapak rata supaya tak lenguh jalan time dukung anak kecil..(ni time jejalan lame la)




~cerita diatas adalah situasi yg berlaku keatas diriku skarang~

Wednesday, April 6, 2011

rase bersalah..



umi sgt2 kasihan pd kakak..
umi minta maaf ye sayang..
umi tak sempat nak layan kakak macam dulu..
dulu kakak takde adik..
sekarang kakak dh ade adik..
tapi kasih sayang umi tidak berbelah bhgi..
sayang umi pada kakak adalah sama..
sayang umi pada adik hariz juga sama..
dua2 umi sayang sgt2...

Tuesday, April 5, 2011

Tujuan buat stok susu banyak




Masa mengandung hariz dulu hati ni dah bertekad mahu menyusukan hariz dgn susu ibu sepenuhnya..
setakat ini alhamdulillah..hariz belum lagi merasa susu lain selain susu ibunya ini:-)

Hari ke tiga aku mula mengepam susu untuk disimpan..ini adalah gara-gara susu yang terlalu banyak n membengkak..memang sakit time bengkak kan?
aku rase macam nak demam jeh..
sebelah baby hisap n sebelah lagi mula membengkak dan mase tu lah susu ini memancut2 keluar dan aku cepat2 pam..

Time susu tgh melimpah ruah ni lah kite boleh buat stok susu banyak-banyak kan..
jadi time pantang aku selalu mengepam..dalam satu hari adalah dalam 3-4 kali mengepam..
time subuh tu aku dah mula rase sakit..time tu mmg byk susu..





Ape tujuan buat stok susu banyak?
  • untuk bekal susu pada pengasuh semasa kita pergi bekerja
  • mungkin terpaksa keluar meninggalkan anak spt berkursus yg perlu kite bermalam ker..jadi tak perlu risau sgt sebab stok susu dah byk kan..(kena prepare awal2 sebrg kemungkinan)
  •  persediaan menghadapi saat-saat kecemasan spt faktor kesihatan ataupun faktor2 lain (mungkin time kite sakit dan sbgnye menyebabkan penghasilan susu kite  merudum)




~jadi amat penting bagi ibu-ibu yg fully bf buat stok kan..aku skang jarang mengepam..harap time kerja je la mengepam..time cuti langsung la tak pam..huhu~

    Sunday, April 3, 2011

    Belajar menyusu di mana sahaja?

    sedang susukan hariz..

    Korang malu tak menyusu anak di depan orang ramai?
    Bagi aku kalau setakat nak menyusu kat shopping kompleks tak la rase malu sgt..
    sebab orang sibuk duk lalu lalang n beli brg.. cuma kena jaga batas aurat kite..tu je..

    Aku biase cover skit dgn tudung..
    kalau keadaan agak payah skit abang(suami) yang tukang cover..heheh..

    biasenye kat kedai makan la agak payah skit..kena pandai cari tempat yg sesuai..
    biasanye aku memang tak bawak la spare susu kalau nak g shopping..
    Aku biasenye bawak time nak g rumah orang..ha..yg ni aku malu skit..
    yelah org ramaikan duk berkumpul setempat jeh..
    malu seh..

    aku akan perah siap-siap or amik je dalam peti sejuk beku tuh n letak dalam botol..

    hmm..ataupun agaknye kena beli nursing cover/poncho kot..macam gambar yg kat bawah ni..

    nursing poncho

    Budak susu ibu yang sgt suke buat aksi menanduk sekarang!! ..(merangkak)haha

    Aku rase sekarang dah ramai ibu-ibu diluar sane yang berani menyusu anak di mana-mana shj kan..cuma kita pandai-pandaila jaga aurat kita..


    ~happy breastfeeding :-)~

    Saturday, April 2, 2011

    Produk Olay

    Setakat ni produk yang aku rase sesuai dengan kulit muka ni adalah produk olay..
    Tapi aku tidak la pakai semua produk die..
    Macam olay total effects ni aku pakai lama dah..


    olay total effects


    olay regenerist serum

    lagi satu olay regenerist serum..
    pernah gak beralih arah pakai serum safi rania gold..Tapi bagi aku olay gak best..
    rase kulit halus mulus jeh..

    Friday, April 1, 2011

    Penjagaan braces...

    Amat rase tidak selesa time selepas makan..
    Tau ape sebabnye?
    Segala sisa makanan macam sayur or nasi melekat kat celah-celah besi dan gigi..huhu
    Aku rase macam kambing pun ye terutama makan sayur yang nipis-nipis macam bayam ker memang senang sgt melekat..
    Jadi amat penting barang-barang ini ade bersama aku...







    Antara barang yang wajib ada ialah..

    Dental floss
    Aku memang ade extra benda ni.
    Dalam beg tu ade, beg nipun ade, dlm bekas make up pun ade.hehe..penting ok!

    Berus halus(untuk berus celah besi)
    Dalam gambar yg warna putih tu..
    Aku pakai jenama colgate..ada macam-macam jenama lagi di pasaran.
    Senang nak berus di celah besi dan gigi.

    Listerine
    Listerine ni aku buat kumur time sebelum tidur..
    Jadi benda ni aku tinggal kat rumah je..takde la selalu pakai..
    Dalam satu hari lebih kurang sekali la aku pakai..

    Berus gigi
    Semua orang ada berus gigi, tapi aku nak citer gakz..haha
    Berus gigi aku pakai berus gigi systema.
    Berus gigi systema ni aku pakai yg berus yg halus tu(kat hujung berus)
    pilih berus ni sebab senang nak gosok kat celah-celah besi.. kan berus die halus..hehe



    ~Agak leceh dan cerewet skit penjagaan die..kalau tak jage takut kang mulut ni berbau plak~

    Cerita Hariz di wad



    alhamdulillah kesihatan hariz bertambah baik..
    cume dada die masih lagi ade bunyi..
    doktor cakap kahak tu mungkin ambil mase untuk hilang..
    Pertama kali melihat hariz begini..hati rase sgt sebak:-(

    hariz dibenarkan keluar wad tengah hari semalam..
    doktor mintak aku cuti lagi hari ni untuk menjaga hariz..
    bimbang jika dihantar ke rumah pengasuh kesihatan hariz akan terjejas semula..

    perasaan risau tu memang ada..takut berlaku lagi..
    kesian sgt kat anak umi..
    umi doakan hariz cepat-cepat sembuh..