Friday, April 15, 2011

Kami sama-sama menyusukan

Dgn Aisyah


setelah melalui saat getir di mana susunye kurang..
anaknye time pantang tak mahu direct menyusu dgn ibunya..
mahu botol je masa tuh..
tp sekarang die telah berjaya menyusukan anaknye sepenuhnye dgn susu ibu..
tahniah aisyah..anda seorang ibu yg kuat..
die jg mengepam susu di tmpt kerja..ade geng la aku..hehe
masalah die skang anak die tak nak hisap pakai botol lak..die start latih balik anak die pakai botol masuk bulan ke 3 die bercuti..tp sampai skang tak nak gak botol..
die pakai botol avant skang..
skang anak die pakai picagari..tp sampai biler nak pakai picagari ni kan..
camner ek?
ade sesiapa yg leh bg cadangan tak????

4 comments:

  1. Hai Farrah, salam perkenalan :)

    Anak saya sampai sekarang sudah 2 tahun 7 bulan tak pernah pandai pakai botol susu. Tetapi saya tidak memakai picagari. Saya pakai cup feeding.

    Bayi yang pakai cup feeding tahu bila dia mahu dan bila dia menolak susu. Cup feeding juga lebih mudah diuruskan (basuh dll). cadangan saya, Farrah cari info cara memberi bayi susu melalui cup feeding dengan betul. Insya-Allah selamat.

    Tip: Pastian bayi dalam keadaan duduk, dan air itu tidak 'dituang' ke dalam mulut bayi. Sekadar mencecahkan hujung air itu pada bibir bayi. Biarkan bayi yang mencicip air itu sendiri :)

    ReplyDelete
  2. hai farah...saya setuju dgn cadangan nora di atas ni...dulu pon anak saya xnak minum gune botol..pastu gune cup ni...da lama2 sikit tu baru la jar dia gune botol plak...Alhamdulillah dia dah hisap susu gune botol dah..anak sya pon still minum susu saya walau da 10 bln...

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..
    hai farrah..

    kunjung balas & harap pandangan yang akan saya berikan ni boleh membantu..

    saya setuju ngan pandangan & cadangan Nora tu..
    memang ada kes2 seperti ini & ia akan mengambil masa yang lama untuk menyesuaikan penyusuan tu semula..itu pun bergantung kepada tindakbalas dari bby & ibu nya..

    ibu tak perlu risau kerana ia boleh menyebabkan stress & secara tidak langsung susu akan berkurangan..lagi la ibu risau kan..

    tips:..latih bby menyusu botol pada masa yang tetap..contohnya..hanya waktu ibu bekerja/tiada sahaja perlu bg botol..ketika ibu ada bersama bby..tak perlu la botol..latih nya setiap hari..kalo perlu bercuti..amik la cuti untuk membiasakan bby tu..

    pujuk/berkomunikasi ngan bby agar dia kembali menyusu..

    farrah, sekiranya masih ada kemusykilan mengenai hal ini..feel free to sms/call me..saya sudi membantu..

    nk kan my hp no..please add me @ FB..ROSE KHADIJAH..tengkiu..
    :-)..

    ReplyDelete
  4. farra..nani pun setuju..pakai cup feeding..itu yg terbaik kalo anak tolak botol susu..

    ReplyDelete