Thursday, April 14, 2011

menyusu kurang..huhu

hati sedikit risau le ni..
memang aku perasan..kenapa susu yg aku bekalkan kat pengasuh tak luak pun..lepas tu aku tanye kat tok(pengasuh)pasal ni..
tok kate hariz tak brape nak mnyusu..
biase sebelum ni botol ape pun hariz tak kisah..


semalam aku sek sampai pukul 5 ptg..
aku bekal 4 botol kat hariz..setiap 1 botol aku letak biasenye dlm 40z.
yang luaknye satu botol je..
sayangnye rase nak buang baki-baki susu tuh:-(


hmm..lepas hariz kuar wad..aku perasan hariz tak brape nak isap pakai botol..
tak pe la hariz...yg penting bubur yg umi buat hariz makan kan..

4 comments:

  1. salam..nape nk buang susu tu..susu yg kita simpan dlm fridge boleh tahan sampai 4 hari..tp kalau yg dicairkan xboleh la simpan dh..kena habiskan dlm masa 24jam..kalau xnak rasa rugi, just bg 1 botol je yg beku kat pengasuh..yg lg 3 botol tu bg yg fresh..jd habiskan yg beku tu dulu..kalau baby xminum yg lg 3 tu boleh wat bekalan esok punyer..nani mmg wat cmtu..1 botol je yg beku..lagipun byk nani baca pakar laktasi suruh kita wat cmtu..sbb susu yg telah dibekukan akan makin kurang nutrisi..jd dlm sehari tu xder la anak kita dpt yg semua kurang nutrisi..tp kena ingat walaupun kurang nutrisi, ia lebih lg nutrisi dr FM..eh..terbebel byk pulak..hehehe..just sharing..

    ReplyDelete
  2. nor hanani-
    tq di atas maklumat ni.. saye pun masih baru dlm dunia bfeeding ni..maknanye kena byk bg yg fresh la eh kat pengasuh.. slalunye saye bg semua stok beku yg telah dicairkan kt pengasuh..ok2..kena rajin pam la eh...tqvm!!

    ReplyDelete
  3. Farah..nani just share ape yg nani tau la..dr buku penyusuan yg nani beli, kelas menyusu, kawan2 yg berjaya menyusu sampai 2 taun, tanya pada pakar laktasi..cmtu la yg diorg cdangkan..lagipun kalo bg semua yg beku kalau xabeh mmg rugi..sayang sgt..nani penah nangis bila stok EBM kena buang sbb dh cair..pintu peti ais xrapat..nnt kalo farah ada info share la ek..nani pun xder la pandai sgt..baby baru 5bulan 3minggu..harap2 berjaya kita bf anak kita..

    ReplyDelete
  4. norhanani-
    tq nani:) same2 kite berkongsi maklumat k..

    ReplyDelete