Sunday, December 30, 2012

Masanya akan tiba

Assalamualaikum...
Awal pagi ni sy tersedar awal..
Tak lena tidur sgt,.
Tengok2 jam dah kul 5 pagi lebih..
P tandas dan perasan ada keluar darah skit..
Ya Allah, tiba-tiba perasaan berdebar tu datang.
Dah tak lama dah ni..
Doakan sy spy dipermudahkan semuanya..


Saturday, December 29, 2012

Rumah abg ngah



 Balik dr klate ari tu kitorg singgah umah abg ipar kat dungun..
Tq kak sudi masak utk kitorg ni..
Sememangnye kak memang terer bab masak ni :-)



Friday, December 28, 2012

Pam spectra3 dah sampai


Syukur alhamdulillah...
Pam yg saya hantar untuk servis dah selamat sampai tadi :-)
Jumlah bayaranpun x byk..alhamdulillah, yg penting pam ni dah ade dgn saya.
Penting ni nak guna masa pantang yg mana masa tu susu byk sgt..hihi
Masa hariz dulu, saya terpaksa pam susu hari ketiga dalam pantang.
Susu byk sgt, harizpun dah kekenyangan tp masih bengkak jadi saya terpaksa pam untuk melegakan sakit bengkak..uih x tahan bila bengkak..rasa nak demam jek..


Tuesday, December 25, 2012

Tanda-tanda hampir bersalin



Alhamdulillah sampai juga saya ke Muadzam. Risau gak sbb masa saya p ke klinik ibu anak di kelantan, nurse tu gtau kepala baby dah masuk, bila2 masa je boleh bersalin. huhu..
Antara info tanda-tanda bersalin yang saya dapat hasil dari menggoogle...

 
  • Bayi turun ke bawah- kepala baby memang dah turun, bersiap sedia la saya..
  • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan- terasa bile baring dan masa berjalan
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing   -tanda ni mula saya rasa bile kandungan semakin berat.
  • sakit perut, memulas       -dalam seminggu ni perut sy memang selalu buat hal
  • kerap buang air besar    - hari2 membuang dan kadang2 dalam satu hari sampai 3 kali..hihi
  • kerap terkentut-ops!! betul
  • Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir      - belum lagi setakat ni, utk anak pertama dan kedua dulu, tanda ni keluar dlm beberapa hari sebelum saya bersalin.
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
  • Sakit belakang   -tak boleh nak duduk lama, sekarangnipun tahan je sakit belakang, blog punye pasal. kui..kui

  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.

  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.

  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. 

  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

  • Pecah air ketuban  -Tanda ni saya tak pernah alami lagi..Untuk anak ke 3 ni tak tau la

  • Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

  • Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis

  • Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.

  • Kontraksi yang tetap dan berterusan.

  • Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda.

Tuesday, December 18, 2012

Shopping Kota Bharu

Mentangla hari ni gaji, ambil kesempatan jalan-jalan bawak anak-anak..
Untuk mak buyung pun ado..hihi
Memang dah ada niat nak beli tudung..
Tak sangka jumpa plak tudung yg berkenan mcm yg jual online..less sampai 50%..
Waah..apa lagi saya rembat la beberapa helai.
Untuk kakak..dpt anak patung buat teman tidur:-)


Saturday, December 15, 2012

Pam spectra 3 baru dihantar servis





Pam kesayangan sy ni dah pun dihantar servis di histopoint kat Subang Jaya PJ.
Sebelum hantar tu sy dah p check suction pam ni kat Lunatots..katenye mmg pam ni perlu dihantar servis.. sebab suction die dah slow:-(
Nak hantar pam ni melalui Lunatots tak bleh sbb kitorg x beli kat sini..huhu..
Nak p sendiri kat histopoint pun tak tau jln, lgpun kitorg p KL skejap je..
Jalan mudah pos je lah.

So kitorg call dulu histopoint n tanye prosedur penghantaran pam ni camner..
Makluman yg saya dpt katanye pam ni dijangka siap dlm masa 3/4 hari dan dorang akan call kita semula untuk makluman berapa cas yg akan di kenakan.. duit tu kita bank in je nanti kat histopoint..
so harap2 selamat sampai kat tgn sy semula :-)


Friday, December 14, 2012

Roti Bakar


Roti bakar yg sgt simple ni adalah feveret anak2..
cara buatpun senang..
Sapu je mentega n lepas tu tabur gula skit..
bakar je atas kuali dgn api..Pastikan api tu slow je..


Friday, November 23, 2012

Kakak dan kawan-kawan




Kenangan kakak bersama kawan-kawan di pra sekolah.

Tuesday, November 20, 2012

Cerita Hariz dan Potty Train





Lama tak cerita hero ke2 saya ni..
Umurnya sekarang 2 tahun 4 bulan
 Hariz ni macam tau2 je dia akan dapat adik:-)

Sangat berminat dengan lori
Kalau naik kereta ke mana2 selama berjam2 sanggup tak tidur nak memerhatikan lori..HEHE


Pandai bercakap..mulut pot pet tak brenti berckp..kalau tak layan..waaaaa.. la jawabnya..HIHI..
banyak perkataan yang hariz pandai sebut cuma sebutannya kurang jelas.
Hariz juga dah pandai gtau kalau dia nak kencing
"umi nak ncing"
atau
"umi nak erak"
 Kiranya hariz skarang dah pandai la membezakan antara buang air kecil dan buang air besar.




Sekarangpun dah tak pakaikan cloth diapers (CD) waktu siang..
Ada jugak la terkencing skali skala..hati ni harus cekal la gak..


 Time nak tidur malam je kitorang akan pakaikan pampers.
kitorang mula start tak pakaikan Cloth diapers/ pampers ni sejak bulan september.
(tupun sekalai skala la tak pakaikan)
Cuti ni je kitorang akan cuba buat betul2 potty train utk hariz


Sekarang ni hariz tak mau dah org suap, lebih suka makan sendiri.
Baju seluarpun semua nak pakai sendiri..

Bagus2..:-) lega la skit umi dan abah 
CD pun dah jarang-jarang basuh.
pamperspun leh jimat lg:-)

Alhamdulillah..:-)

Sunday, November 18, 2012

Renovate rumah- Hampir siap

Tinggal sikit lg perlu di siapkan.


Pemandangan dari luar rumah.. lampu yg tergantung tu kitorang beli kat kelantan. Kebetulan balik kampung hari tu jumpa yg berkenan.



Semoga dipermudahkan segala urusan kami:-)

Tuesday, November 13, 2012

..32 minggu dan baru tau jantina baby..



Semalam check up n scan. Kepala baby dah turun bawah. HB dah semakin naik.
Alhamdulillah HB dah naik. Risau gak ni HB rendah. Byk risiko tu kan. Doktor sampai suruh saya makan pil tambah darah tu dalam 4 biji sehari..huhu..tak pernah lagi kena dulu masa pregnant anak pertama dan ke dua..ni lah pengalaman pertama..

Semalam juga baru dpt tau jantina baby.
Doktor siap tanye lagi nak tau ke jantina baby? bleh gak  (masa tu abg masuk sekali bilik doktor) konon nk surprise la yg ke3 ni. Tu yang kitorg tak beria sgt nak p klinik swasta utk scan. So skrang kitorang baru la dpt tau jantina baby. Tapi doktor maklumkan ini adalah kemungkinan besar shj. Jantinanya...jeng..jeng..RAHSIA dulu..hiii

Saya tak kisah sgt dpt baby boy or girl..maybe kitorg dah ada sepasang anak.
Saya dan suami mengharapkan baby di dalam kandungan ni sihat walafiat.



carta pergerakan janin

Berat baby sekarang dah 2kg
Masuk 32 minggu ni saya akan cuba untuk mengira dgn tepat pergerakan janin. Nurse pun beria pesan supaya alert dgn pergerakan baby.

Chaiyok!!

Wajarkah seorang suami menemani isteri bersalin?

Ketahuilah, hati seorang insan yang bergelar perempuan semasa bersalin adalah takut dan sakit. Namun disebalik ketakutan dan kesakitan para ibu, terselit doa di hati nurani si ibu agar anak yang bakal mengenal dunia itu sihat dan selamat. 

Normal jika dikatakan seseorang manusia itu memerlukan seorang lagi manusia lain bagi menjadi peneman, untuk melepaskan gundah perasaan.

Soalnya siapa yang harus menjadi peneman? Jawapannya senang sekali, tentulah para suami atau bakal bapa kepada si anak.

Apa kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi?

1. Meredakan debaran di hati isteri

Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang mendebarkan, bukan isteri sahaja yang berdebar, malah suami juga. Kehadiran suami di sisi isteri dapat meredakan debaran yang dirasai isteri. Jadi, sama-sama dapat meredakan debaran antara satu sama lain.

2. Meredakan kesakitan isteri 
Kehadiran suami di sisi juga dapat meredakan kesakitan yang ditanggung oleh isteri walaupun hanya sekadar mengusap belakang isteri ketika kontraksi atau sekadar memberi kata-kata perangsang.

3. Menimbulkan keinsafan di hati suami
Secara tak langsung, boleh timbul keinsafan kepada suami apabila melihat kesakitan yang ditanggung oleh isteri dalam usaha memberikan zuriat yang diinginkan.

4. Lebih menyayangi dan menghargai isteri
Apabila melihat betapa susahnya isteri melahirkan anak, bertarung nyawa dan menanggung segala kesakitan, boleh memberi keinsafan kepada suami untuk lebih menyayangi dan menghargai isteri. Hargailah isteri anda, wahai sang suami.

5. Lebih menghargai keluarga

Melihat proses bersalin, boleh membuatkan kita lebih menghargai keluarga, bukan setakat kepada isteri dan anak-anak, malah juga kepada ibu yang melahirkan kita. Seperti mana kesakitan yang ditanggung oleh isteri, begitu jugalah kesakitan yang ditanggung oleh ibu saat melahirkan kita.

Bagaimana suami boleh membantu, jika takut melihat darah?

Suami yang takut melihat darah, masih boleh menemani isteri pada peringkat awal (tahap pertama proses kelahiran). Pada tahap ini, isteri akan mengalami kontraksi yang lebih kerap. Suami boleh membantu dengan cara:

- Memegang tangan isteri untuk menenteramkannya
- Mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
- Mengelap muka isteri apabila berpeluh
- Membasahkan bibir dengan air atau ketulan ais serta beri air kepada isteri

Jadi, kaum Adam sekalian, yang telah bergelar suami, adakah anda menemani isteri anda ketika bersalin? Apa perasaaan anda?

Sumber: Facebook 




 

Monday, November 12, 2012

..elastic band (braces)..

pic from google
Sekarang gigi saya dipakai dgn elastic band atau senang ckp getah yang berada di kiri kanan gigi
Getah yg warna putih tu..nampak kan.
Getah ni kita sangkut di antara gigi atas dan gigi bawah.

Getah ni kite boleh tanggal sendiri. 
Jadi doktor akan bekalkan byk getah ni utk kita.
Perlu dipakai setiap hari.
Time makan n gosok gigi je kena tanggal.


Bila pakai getah ni rasa gigi agak ketat skit..
 




pic from google

Ha..nilah rupanya getah bulat tu..
kite pakai getah ni guna alat yg panjang muncung tu..(apa namanye den pun x tau..hehe)

Maybe bulan depan braces saya akan ditanggalkan.

Kalau ikut prosedur biasa, selepas braces ditanggalkan,perlu datang dalam beberapa hari lagi untuk proses yg seterusnya.

Tapi disebabkan saya duk jauh doktor kata die akan buat untuk saya sekali harung.




Sunday, November 11, 2012

Persiapan utk anak ke3

Semalam p kl utk appointment gigi.
Insyallah bulan depan, braces akan di cabut setelah 3 tahun memakainya..huh..

Macam biasala sambil menyelam minum air..heee
kitorg p beli skali brg utk adik hariz n kakak.


Hariz ni senyum ke hapa ni..x gaya senyum pun..hehe
Rasenye persiapan x byk manepun beli sbb byk yg dah ada..tapi baju baru tu mesti beli gak skit sbg persiapan nk sambut org baru :)

Saturday, November 10, 2012

Buah hati dah sampai


Tengok kakak dgn tudung baru tu..sempat rembat 1 tudung kat lipis utk kakak..

Friday, November 9, 2012

Hari ke 5 di Lipis

Hari ni merupakan hari ke 5 saya di sini.
Hmm..kali ni pecah rekod betul..lama sungguh rase berpisah dengan family ..

Hari ni juga saya baru habis exam untuk sem 3..huhu
Tak tau la camner keputusan exam saya..

Nak kata saya pulun study sgt tak jugak..
Bila dah pregnant ni tak boleh nak study beria..
Kudrat tidak mengizinkan.. huhu..betul2 x daya!
Dapat bilik pun yg x brape ok..
Lepas ni mungkin akan cuba berubah angin tukar hotel lain plak yg lebih selesa..

rindunya saya kat dorang ni!!
insyallah kakak dan abah akan smpi ptg ni..
esok akan ke kL utk appoiment gigi yg ke brape kali ntah..


Thursday, November 1, 2012

Keazaman dalam penyusuan susu ibu


Agaknya mana saya letak ye?
mentang-mentangla lama x pakai dekat setahun lebih..

cuba dah cari dalam beg pam susu tapi tak jumpa plak corong susu ni..


stok susu utk hariz yg dipam masa dlm pantang

Rindunya saya zaman ini..
Tapi semua ini memerlukan semangat dan keazaman dari diri anda sendiri selain sokongan yg kuat dari org2 yg terdekat..

Beli 2 paket susu Duth Lady 1kg~percuma beg~



Monday, October 29, 2012

Raya Haji 2012~Tokwan~



Sempat juga balik raya sekejap dengan tokwan.
alhamdulillah tokwan sihat.
sayang tokwan..

Wednesday, October 24, 2012

Buat sendiri air barli

Sebenarnya tak pernah buat sendiri air barli ni...
Pergi kedai hari tu saya ternampak tin barli..
Jadi hari ni nak try buat sendiri..
Biasa minum kat kedai je kan..


Cara
1. Biji barli dibasuh dan ditoskan. (anggaran dalam 5 sudu besar)
2. Lepas tu isi air dalam periuk. Masukkan barli yang telah ditoskan dalam periuk.
3. Masak dengan api yang perlahan sehingga biji barli kembang dan lembut.
4. Untuk minuman, letak sedikit barli dalam gelas..tambah gula dan air. Boleh diminum.

Sunday, October 21, 2012

Renovate rumah~Belakang rumah



Belakang rumah pada asalnya xde pagar n simen 
Dan sekarang boleh dikatakan dah siap.
Tempat sidai bajupun baru di hantar..
Hasrat saya memang nak sidai baju kat belakang rumah..
Kalau bleh xnak sidai depan rumah..nampak serabutkan..
melainkan musim ujan..terpakso lah jugak bergantungan pakaian depan rumah:-( huhu

 

Tuesday, October 16, 2012

Renovate rumah~Gambar hadapan rumah


Alhamdulillah hari ni dah siap pasang awning dan pagar rumah



Pintu pagar warna kelabu


Selesai untuk bahagian hadapan rumah. Cuma pagar konkrit tak habis cat lagi.

Sunday, October 14, 2012

Cat rumah


Cuti 2 hari kitorang pergi mengecat rumah
Dalam rumah kitorang pilih warna hijau dan hijau epal




Untuk grill dan border pintu warna kelabu cair

Sunday, October 7, 2012

Sukan SKMJ 2012










Alhamdulillah selesai sudah sukan..